Producenci dodają włosy, gips i kredę do pieczywa?

W Polsce zakazane jest wypiekanie chleba zawierającego L-cysteinę (E920) pozyskaną z ludzkich włosów, ale czy możemy być tego pewni? Przecież markety bardzo często wykorzystują mrożone ciasto pochodzące z … ?. W Europie wykorzystuje się L-cysteinę wytwarzaną z świńskiej szczeciny! Od 2007 roku, supermarkety mają obowiązek informowania klientów, że pieczywo wyrabiane jest z ciasta mrożonego (nie muszą jednak podawać skąd pochodzi ciasto). L-cysteina jest przede wszystkim niebezpieczna dla alergików oraz kobiet w ciąży.

„Wiem co jem wiem co kupuję”

W pierwszym odcinku nowej serii programu na ruszt bierzemy ulubione mięso Polaków: kurczaka! Ale zamiast odpowiedzi na odwieczne pytanie „skrzydełko czy nóżka?”, zaserwujemy Wam garść informacji o tym… jakie niebezpieczne paskudztwa mogą kryć się w mięsie tego ptaka! Szacunkowo, aż połowa kurczaków w polskich sklepach jest zakażona groźną bakterią, która wywołuje choroby pokarmowe i ostrą niestrawność – a atakuje 3 razy częściej niż salmonella! Co to za bakteria? I jak przygotować kurczaka tak, aby zapobiec zakażeniu? Dowiecie się tego z naszego eksperymentu, który we własnej kuchni przeprowadziła Kasia Bosacka. Ujawnimy też fragment szokującego mini-śledztwa naszych dziennikarek, które dowiedziały się, jak łatwy dostęp mają hodowcy drobiu do nielegalnie przepisywanych antybiotyków… A na koniec: popularne nuggetsy. Co w nich siedzi i czy to dobry pomysł na obiad dla naszych dzieci?

OGLĄDAJ w PLAYER 

źródło – TVN Style


 

Dodaj komentarz